Wednesday, May 4, 2011

Ketam oh ketam

     Mmmm..sebut pasal ketam..teringat menu petang semalam aku iaitu ' Ketam masak blackpaper '..mm sedapnya..credit to Hazsrylla yang telah membelikan i ketam yang sedap..jauh gile import..kuala perlis mari...
dapat pulak Mr Zanisya pulak tak lunch petang semalam, habis semua ketam yang dimasak...

               hahaha...sedapkan.....nyummy2..

Meh la aku bagi menu :


Bahan A: 
6 ekor ketam bunga( bersihkan) 
1 sudu bsr kunyit 
1 sudu garam 
Minyak masak utk menggoreng 
(digaulkan bersama) 




1.Bahan A digoreng tetapi jangan terlalu garing.Kemudian angkat dan letak dlm pinggan. 

2.Tumiskan bahan B. Pastikan minyak lebih sedikit dari bahan tumis itu supaya bhana yg ditumis tu tidak terlampau kering.Boleh masukkan air jika mahu tetapi kadar yg sedikit shj.Tumis sampai masak tetapi jgn terlampau garing. 

3. Kemudian masukkan ketam yg digoreng ke dlm bahan tumis. 

4. Jika mahu, masukkan hirisan lada merah dan daun bawang utk hiasan.
SELAMAT MENCUBA !!!!

My Deal : http://mydeal.com.my/deals/kuala-lumpur/RM259-for-Garuda-Indonesia-return-tickets-and-accomodation-at-Ibis-Hotel-Jakarta
Bahan B:
½ inci halia
3-4 biji bawang kecil
2 biji bwg putih
Sos lada hitam (life la sedap)
Minyak utk menumis
(Semua bahan B ditumbuk yer, kalau kisar tak sedap!!)





2 comments: